2018 - Tasnim Hafidz

Thursday, September 06, 2018

Upside Down

September 06, 2018 1
Upside Down
Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hello hello hello guys!

Lamanya rasa tak share something dengan korang semua. So hari ni I nak share yang I dah mula bekerja start 1st August yang lepas. I dapat kerja kat Aeon Bukit Indah as a cashier, hahahaha. Saja je try minta jawatan tu sebab I suka betul dengan duit-duit ni, hehehe. And bila dah kerja, baru kau sedar yang sebenarnya bukan pasal duit je kena fikir, tapi kena deal dengan perangai-perangai customer. Damn, I dah lah loser sikit bab kena deal dengan customer. Stress juga kadang-kadang.

SGT (smile, greet, thank you) ni memang wajib bila layan customer, tapi selalu kalau dah que panjang, buat kerja tu memang serius je lah. Nak habis cepat kan. Tapi takda lah tak senyum langsung, tak say thank you. Selalunya greet je lah terlepas. Nak cepat terus tanya member card ada tak, hahahaha. 

Credit photo: Catherine Vibert
Eh rasa  nak cerita benda lain tadi. Ok lah start kerja awal-awal dulu masuk pukul 9 balik pukul 6. Dah lama sikit masuk pukul 10. Gerak dari rumah kena sejam awal sebab I jenis yang tak suka lambat. Awal-awal life I memang upside down lah, Sebab nak cope dengan jadual baru. Bila dah start OT lagi lah terus takda life. Keluar 10am balik 11pm. Balik makan lepas tu terus tidur. Tak ada masa nak tengok tv nak bergembira. Dengan kawan-kawan lagi lah. Dah sebulan tak jumpa langsung. Last jumpa masa majlis Pyka. Kecuali Linda, dia setia datang melawat I kat kedai.

Overall, walaupun penat, sakit belakang sakit kaki kadang-kadang, I suka je kerja I. Well baru nak cari pengalaman. Umur dah suku abad tapi pengalaman kerja tak ada. Doa-doa lah I dapat kerja dengan baik and kumpul pengalaman banyak-banyak. CUkup setahun, tengok lah nak cari kerja lain ke tak. Ini pun belum tentu I bertahan sampai setahun, haha. Yelah kita cuma merancang tapi Dia yang menentukan.

Semoga I terus gembira dengan kerja I. Thanks for reading guys.

Yang bercuti hari ni,
Tasnim








Tuesday, July 24, 2018

Bachelorette Party

July 24, 2018 1
Bachelorette Party
Assalamualaikum

Hi guys

Sabtu lepas, kitorang ada buat a  simple bachelorette party cum baby shower for our dearest friends. Two mummy-to-be and three bride-to-be. Disebabkan ketiga-tiga bakal pengantin dah nak menamatkan zaman bujang diorang, alang alang tu kita buat sekali. Semua dah nak kahwin dah, start bulan July ni berderet sampai bulan September. 

Tema kita buat pyjama party. Maka macam-macam jenis style ada, and aku tak ikut tema pun. Tak jumpa pyjama murah-murah. Last-last mix and match je. Habis cerita. Dengan penatnya pagi tu cari barang kehulu kehilir dari Kulai sampailah ke bandar sana, plus lapar tak sempat nak makan. Untuk makanan, beli set ayam McD, Domino's Pizza and nasi goreng sikit. Sebab masing masing baru balik kerja, mesti lapar. 

Tiga dara manis. Dari kiri Pyka, Amira, Wan

The Babies

Takda gaya lain dah gaya dua lipa ni jugak wajib ada





Two happy mummy to be






Malam tu riuh rendah lah semua berkumpul, bercerita. Gelak macam tak hingat dunia. Nasib baik bilik sebelah kosong. Lepas ni sorang-sorang tamat zaman bujang. Dah susah nak lepak macam dulu. Hahaha. They are my happy pills selain dari family. There always be there for me. Thank you for the great moment guys. Semoga segala urusan korang yang nak berkahwin dan nak ada anak ni dipermudahkan semuanya. Oh ye sorang tak ada sebab dia tak dapat cuti. Kalau tak ada sembilan orang semuanya. Tinggal lagi tiga je lah majlis untuk tahun depan atau seterusnya. Hahaha

So thanks for the reading guys. Doakan aku cepat bertemu jodoh. Rasa lonely pulak lepas ni. Hahaha

Yang masih bujang,
Tasnim





Sunday, May 13, 2018

Random Talk: PRU14

May 13, 2018 0
Random Talk: PRU14
Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hi!

Tanggal 9 Mei 2018, akhirnya kerajaan kita bertukar buat pertama kalinya, hahaha. Tahniah Pakatan Harapan! Peristiwa yang akan I ingat sampai bila-bila. Tahniah Tun Dr Mahathir Muhammad untuk kali ke-2 menjadi perdana menteri Malaysia di usia 93 tahun! Allahu semoga Allah panjangkan umur Tun dan diberikan kesihatan yang baik untuk terus berjuang untuk negara. Kali ni punya pilihan raya memang penuh dengan kejutan dan emosi yang pelbagai. Buat pertama kalinya I mengundi. Last PRU time tu tak rasa sangat, tapi kali ini bila kita sendiri keluar mengundi, memang terasa sangat.

Pagi tu macam biasalah bangun awal, tapi last last pukul 10 jugak baru sampai, hehe. Time tu pun ramai dah yang beratur. I punya saluran 7. Saluran anak muda generasi belia. Nasib baik tak lama sangat kena beratur. Dalam masa sejam tu dah settle. Sempat lagi makcik SPR yang sebut nombor tu tanya, kedai tak bukak ke hari ni? hehehe tak cik. Semua keluar mengundi. Masa nak tanda tu nervousnya. Check lah kertas undi kalau-kalau ada cacat cela macam yang digembar gemburkan. Ok clean. Terus pangkah calon pilihan and yeay habis, hahaha.

Ini je gambar yang I ada, yang lain i tak sempat save. Masuk ig story je

Malam tu macam biasalah berdebar tunggu keputusan. Pukul 4 baru tidur. Itupun sebab dah tak larat dah nak tunggu, hahaha. Seriously, malam tu memang dasyat. Dengan orang di astro Awani melontarkan soalan-soalan yang tak dijangka dan panel yang boleh tahan jugaklah pendapat diorang. Dua tiga hari ni memang dok layan astro Awani je. Sebab diorang tak bias, hehehe. 

Kali ni, semua mengharapkan perubahan. And yes, rakyat Malaysia berjaya mengubahnya. Semoga dengan pimpinan PM dan juga ahli-ahli kabinet yang baru dapat mentadbir, memimpin dan memajukan negara dalam keadaan baik dan bebas korupsi. Kita tunggu dan lihat je lah. Selama dua hari ni pun, macam-macam dah jadi. Fuhhh. Satu-satu jadi. Rasanya wartawan tak berehat sangat nak menyampaikan berita pada kita semua, haha. Sekian random talk dari I.

Yang pergi mengundi,
Tasnim




Sunday, May 06, 2018

Wattpad Pilihan Hati

May 06, 2018 3
Wattpad Pilihan Hati
Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hi guys!

Dulu zaman muda mudi, I suka baca novel. Siapa yang kenal I, akan tau setiap kali dapat baucer buku, I akan habiskan dengan beli novel dulu, hahaha. Tak novel pun, I suka borong stationary banyak-banyak, hehe. Buat collection, mana tau adik nak pakai tiba-tiba ke. I pun sampai sekarang still pakai lagi alat-alat tulis ni. Sebab I terjebak dengan Bullet Journal. Biasalah Tasnim, apa je yang dia tak terjebak kan, hehehe.

Semenjak dah tak dapat baucer buku ni, tambah pulak dengan bertambahnya usia, and bertambahnya bil yang perlu dibayar, dah lama rasanya I tak beli novel baru. Tahun lepas rasanya I baru tau adanya wattpad ni. Hmm kesian I. Lambat betul taunya. And its free! I cuma perlu ada internet yang mencukupi untuk baca semua karya-karya penulis yang ada. 

Rasa macam banyak dah karya diorang yang I baca. Ada beberapa penulis kegemaran. I ni memang memilih sikit baca. Tajuk tak kisah, pelik macam mana pun I tak kisah sangat. First yang I tengok, sinopsis. Kalau best, second I tengok cara penulisan diorang. I suka yang tersusun, yang tak panjang sangat setiap paragraph, tulisan tak bercampur kecik besar, tak italic semua tulisan, tak banyak sangat typo, typo sikit-sikit boleh lagi kalau banyak terus takda mood nak baca. 

Third, I tengok complete ke tak cerita tu. Tak complete malas baca, hold dulu, hahaha. Sebab I akan baca cerita tu sampai habis, time tu jugak, and hari tu jugak. Kecuali kalau penulis tu memang dah buat I jatuh hati dengan cerita dia, penulisan dia. I sanggup tunggu satu persatu update dia sampai habis, hehehe. I tak suka sad ending! Sedih. Tak sukanya. I kan suka berangan, mestilah menjiwai, menghayati watak. Hmmm

Ada satu cerita tu, Satu Mimpi kot, sedihnyaaaaaaaa. I tak boleh terima heroin dia mati dalam masa sama laki dia tak percaya dia. I hate guy macam tu. Geram! Dah hujung-hujung baru tau bini dia sakit, tak salah. Dah mati baru nak menyesal. Ahhhh benci! Tapi itu maksudnya penulis dia buat cerita yang baik, yang disampaikan dengan baik, sebab pembaca seperti I emosi teruk, hahahahaha. Eh panjang pulak I bebel. Hari-hari I sekarang memang akan bukak twitter, instagram and wattpad je. Ada update I baca, bosan sangat I ulang balik cerita lama, hehehe. 

Credit to: Betakit.com

Ok lah guys, I taip panjang-panjang ni, takut bosan pulak korang baca. Siapa yang baca sampai habis, thank you! 

Yang suka novel,
Tasnim




Tuesday, April 24, 2018

Jealous

April 24, 2018 3
Jealous
Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hi

Lamanya tak update blog. Tahun 2018 dah nak masuk bulan 5 dah, tapi ini baru entry yang pertama untuk tahun ni. Lamanya tak bukak blog, blogwalking sana sini, hahaha. Nak kata busy, tak ada lah busy mana pun. Cuma malas nak bukak laptop je, hahaha. Nak update blog ke apa semua I selesa guna laptop. So kalau dah malas nak buat yang satu tu, malas semuanya lah.

I tetiba terasa nak share pasal bertapa jealousnya I tengok blog orang lain. Semua lawa kemas comel je blog dorang. Blog I ni I tengok macam tak menarik, haha. Tak tau nak ubah macam mana dah. Berapa banyak template dah I download and try. Still tak jumpa yang memuaskan hati. Kalau ada yang berkenan pun, hmm orang dah guna and orang punya, hehe. Ada satu tu, blog erin rasanya. Lawa je kemas tengok. 

Nak invest duit beli template yang menarik pun I rasa macam I tak update sangat blog. So macam rugi pula. Lain lah kalau I memang blogger tegar. Tak ada masalah kat situ. Lagi satu, I rasa macam I ni cerewet sikit and cepat bosan. Dah kalau cepat bosan tu, nanti tetiba nak tukar template lain, hehe. Maaf lah, I memang perangai sikit. 

I think I prefer minimalist style. Credit pic: Minimalism

Sekian serba sedikit luahan cemburu I terhadap blogger blogger yang ada blog yang kemas dan cantik. Hmm you all tengok lah dulu blog I macam ni. Gamaknya kalau tetiba jadi menarik or okay sikit tu, maksudnya I tengah rajin atau I ada duit lebih dengan purchase template yang memuaskan hati I, mwahahaha. Okay lah. Em nak wish happy new year macam dah terlambat sangat. Okay lah, happy reading my first entry guys. 

Sekian luahan cemburu,

Tasnim