May 2018 - Tasnim Hafidz

Sunday, May 13, 2018

Random Talk: PRU14

May 13, 2018 0
Random Talk: PRU14
Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hi!

Tanggal 9 Mei 2018, akhirnya kerajaan kita bertukar buat pertama kalinya, hahaha. Tahniah Pakatan Harapan! Peristiwa yang akan I ingat sampai bila-bila. Tahniah Tun Dr Mahathir Muhammad untuk kali ke-2 menjadi perdana menteri Malaysia di usia 93 tahun! Allahu semoga Allah panjangkan umur Tun dan diberikan kesihatan yang baik untuk terus berjuang untuk negara. Kali ni punya pilihan raya memang penuh dengan kejutan dan emosi yang pelbagai. Buat pertama kalinya I mengundi. Last PRU time tu tak rasa sangat, tapi kali ini bila kita sendiri keluar mengundi, memang terasa sangat.

Pagi tu macam biasalah bangun awal, tapi last last pukul 10 jugak baru sampai, hehe. Time tu pun ramai dah yang beratur. I punya saluran 7. Saluran anak muda generasi belia. Nasib baik tak lama sangat kena beratur. Dalam masa sejam tu dah settle. Sempat lagi makcik SPR yang sebut nombor tu tanya, kedai tak bukak ke hari ni? hehehe tak cik. Semua keluar mengundi. Masa nak tanda tu nervousnya. Check lah kertas undi kalau-kalau ada cacat cela macam yang digembar gemburkan. Ok clean. Terus pangkah calon pilihan and yeay habis, hahaha.

Malam tu macam biasalah berdebar tunggu keputusan. Pukul 4 baru tidur. Itupun sebab dah tak larat dah nak tunggu, hahaha. Seriously, malam tu memang dasyat. Dengan orang di astro Awani melontarkan soalan-soalan yang tak dijangka dan panel yang boleh tahan jugaklah pendapat diorang. Dua tiga hari ni memang dok layan astro Awani je. Sebab diorang tak bias, hehehe. 

Kali ni, semua mengharapkan perubahan. And yes, rakyat Malaysia berjaya mengubahnya. Semoga dengan pimpinan PM dan juga ahli-ahli kabinet yang baru dapat mentadbir, memimpin dan memajukan negara dalam keadaan baik dan bebas korupsi. Kita tunggu dan lihat je lah. Selama dua hari ni pun, macam-macam dah jadi. Fuhhh. Satu-satu jadi. Rasanya wartawan tak berehat sangat nak menyampaikan berita pada kita semua, haha. Sekian random talk dari I.




Yang pergi mengundi,
Tasnim




Sunday, May 06, 2018

Wattpad Pilihan Hati

May 06, 2018 3
Wattpad Pilihan Hati
Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hi guys!

Dulu zaman muda mudi, I suka baca novel. Siapa yang kenal I, akan tau setiap kali dapat baucer buku, I akan habiskan dengan beli novel dulu, hahaha. Tak novel pun, I suka borong stationary banyak-banyak, hehe. Buat collection, mana tau adik nak pakai tiba-tiba ke. I pun sampai sekarang still pakai lagi alat-alat tulis ni. Sebab I terjebak dengan Bullet Journal. Biasalah Tasnim, apa je yang dia tak terjebak kan, hehehe.

Semenjak dah tak dapat baucer buku ni, tambah pulak dengan bertambahnya usia, and bertambahnya bil yang perlu dibayar, dah lama rasanya I tak beli novel baru. Tahun lepas rasanya I baru tau adanya wattpad ni. Hmm kesian I. Lambat betul taunya. And its free! I cuma perlu ada internet yang mencukupi untuk baca semua karya-karya penulis yang ada. 

Rasa macam banyak dah karya diorang yang I baca. Ada beberapa penulis kegemaran. I ni memang memilih sikit baca. Tajuk tak kisah, pelik macam mana pun I tak kisah sangat. First yang I tengok, sinopsis. Kalau best, second I tengok cara penulisan diorang. I suka yang tersusun, yang tak panjang sangat setiap paragraph, tulisan tak bercampur kecik besar, tak italic semua tulisan, tak banyak sangat typo, typo sikit-sikit boleh lagi kalau banyak terus takda mood nak baca. 

Third, I tengok complete ke tak cerita tu. Tak complete malas baca, hold dulu, hahaha. Sebab I akan baca cerita tu sampai habis, time tu jugak, and hari tu jugak. Kecuali kalau penulis tu memang dah buat I jatuh hati dengan cerita dia, penulisan dia. I sanggup tunggu satu persatu update dia sampai habis, hehehe. I tak suka sad ending! Sedih. Tak sukanya. I kan suka berangan, mestilah menjiwai, menghayati watak. Hmmm

Ada satu cerita tu, Satu Mimpi kot, sedihnyaaaaaaaa. I tak boleh terima heroin dia mati dalam masa sama laki dia tak percaya dia. I hate guy macam tu. Geram! Dah hujung-hujung baru tau bini dia sakit, tak salah. Dah mati baru nak menyesal. Ahhhh benci! Tapi itu maksudnya penulis dia buat cerita yang baik, yang disampaikan dengan baik, sebab pembaca seperti I emosi teruk, hahahahaha. Eh panjang pulak I bebel. Hari-hari I sekarang memang akan bukak twitter, instagram and wattpad je. Ada update I baca, bosan sangat I ulang balik cerita lama, hehehe. 

Credit to: Betakit.com

Ok lah guys, I taip panjang-panjang ni, takut bosan pulak korang baca. Siapa yang baca sampai habis, thank you! 

Yang suka novel,
Tasnim