kerana nila setitik - Tasnim Hafidz

Wednesday, January 23, 2013

kerana nila setitik

Assalamualaikum uolls!

kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. tapi kan, kenapa susu? kenapa bukan air? kenapa tak sirap bandung? ehhh. apesal pulak nak letak nila kat susu? ada kena mengena ke dengan susu? nila kan untuk birukan baju. ehhh tak faham lah aku. muahahaha

setelah terjadi beberapa tragedi ngeri beberapa hari yang lalu, baru aku perasan bertapa pentingya komunikasi dua hala. kalau tak terjadilah kisah yang boleh diaadaptasikan dpd peribahasa di atas lalu menjadi sebuah drama melayu yang begitu terkenal seantero Malaysia....je... hahahaa

komunikasi yang berkesan :

1) Yang menyampaikan mestilah, wajiblah, haruslah memastikan info yang hendak disampaikan itu adalah benar sebenar benar benarnya.

2) Yang menerima pula, mestilah mendengar apa yang disampaikan itu dengan jelas, terang dan nyata tanpa dengung serta mengesahkan info yang diterima.

oke semua? boleh faham? iolls rasa dua tu je yang penting. ni falsafah dr. tasnim hafidz(kemain aku letak doktor tu) sendiri berdasarkan pemerhatian ke atas beberapa tragedi ngeri yang telah dan sedang berlaku. nampak rajin tak i buat pemerhatian? *riakface.jpg*

bukan apa, disebabkan kita salah sampai kan infio, kita boleh menyusahkan orang lain di sekitar kita. kesian deme tu, tak memasal jadi mangsa. haru biru kejap hidup. bila dah terjadi macam gini, mulalah timbul pelbagai reaksi dari pelbagai pihak. bila dah pelbagai reaksi, so pelbagai perkara boleh timbul.

mungkin ada yang kurang berpuas hati dengan apa yang terjadi. bila dah kurang berpuas hati aku, mestilah ada rasa sedikit bengang. lalu ada yang terasa dan merasa sendiri. ehhhh. emosi orang kan? bukannya kita boleh predict apa yang dia rasa.

seelok-eloknya, bila kita dah tersalah menyampaikan info tu,amatlah disarankan agar kita memohon maaf atas ketelanjuran kata. bukan kita yang minta pun nak bagi salah-salah info ni. benda nak jadikan. yang menerima info yang salah ni pulak, jangan lah cepat melenting. sepatutnya, dorang ni kena lah confirm kan sendiri jugak info tersebut dengan pihak ketiga (yang menyuruh agar info tersebut disampaikan). relax lah walaupun kau rasa macam nak sepak , maki je orang, especially manusia yang terbagi  info yang salah time tu. hihihihi

apa-apa pun, every problems can be solve right? watlek watcool watpeace. lepakzz ngeteh dulu. barulah masalah boleh diselesaikan dengan cara yang terbaikzzzz. no hard feeling...okay guys? gooooood *thumbs up*

jaga diri, jaga hati, jaga iman. tooooooodles!







No comments:

Post a Comment